Fra enkeltmandsvirksomhed til IVS eller ApS

Det er ofte sådan, at danske iværksættere etablerer en enkeltmandsvirksomhed til en start. Det er ret let at anskaffe sig et CVR-nr. og blive momsregistreret. Der er dog ulemper ved enkeltmandsvirksomheden. Man hæfter nemlig personligt og ubegrænset, når man har en enkeltmandsvirksomhed.

Det kan betyde, at man ved eventuelle store erstatningssager eller lign. kan risikere at skulle gå fra hus og hjem. Ud over ulempen med den personlige hæftelse, som nok må siges at være den største, findes der et par andre ulemper, der spiller ind på ens virksomhedsdrift. Den ene har at gøre med, at virksomheden ikke kan være ejer af andre virksomheder og den anden er, at der ikke kan være mere end én ejer af en enkeltmandsvirksomhed.

Hvad er et kapitalselskab?

ændring af firmastruktur til apsMan kan derfor vælge at lave sin enkeltmandsvirksomhed om til en selskabsform. Det kan være et IVS – iværksætterselskab, et ApS – anpartsselskab eller et A/S – aktieselskab. Disse kaldes også for kapitalselskaber. Kapitalselskabet er i juridisk forstand at betragte som en selvstændig enhed.

Det kan være ejet af mere end en person eller virksomhed. Hæftelsen i et kapitalselskab er begrænset. Dvs., at man har adskilt selskabets økonomi fra sin egen og ikke får den i ”klemme”. Et IVS, ApS eller A/S giver flere forretningsmæssige muligheder, når du gerne vil ”frem i verden”.
Måske ejer du en enkeltmandsvirksomhed? Måske overvejer du at omdanne den til et kapitalselskab? Du kan læse om, hvilke muligheder, der er for en omdannelse herunder.

Hvis du har et IVS

Iværksætterselskabet er den nyeste og ”mindste” selskabstype. Det er som navnet antyder sat i verden for at tilgodese de mennesker, der har stor lyst til at komme i gang med deres eget firma, men ikke har ret meget kapital at gøre godt med. Derfor er indskudskapitalen mindst 1 kr. Det vil sige, at du kan stifte et IVS for kun 1 kr. Til gengæld er det et lovkrav, at du opsparer 25 % af selskabets overskud, til der er nået et beløb på 50.000 kr. Det vil sige, til selskabets egenkapital er 50.000 kr., hvilket giver dig mulighed for at omdanne dit IVS til ”storebroderen” ApS.

Det skal du dog bruge en revisor til.

Men du skal være opmærksom på, at det IKKE er muligt at gå fra en enkeltmandsvirksomhed til et iværksætterselskab. Grunden til det er, at man kun kan stifte et IVS med kontanter. Det vil sige, at du ikke kan indskyde din enkeltmandsvirksomhed i et IVS. Der er derfor desværre ikke anden mulighed end at lukke enkeltmandsvirksomheden og derpå opretter et IVS.

Ved en lukning af din enkeltmandsvirksomhed, bliver du beskattet af det virksomheden er værd. Det er også tilfældet, selvom du fører alle aktiviteter videre i det nye IVS. Derfor, hvis du ejer en enkeltmandsvirksomhed, hvor der er gang i omsætningen og som indeholder aktiver, vil det reelt ikke være en mulighed at gå fra enkeltmandsvirksomhed til IVS uden, et krav fra skattevæsenet om, at det halve af din virksomheds værdi betales i skat.

Hvis du har et ApS

For at stifte et ApS skal man have et indskud på 50.000 kr. Ligesom et IVS kan et ApS ejes af mere end en person eller virksomhed. Selskabet kan tillige selv eje virksomheder. Et ApS er en meget populær selskabsform. I modsætning til et IVS kan man godt omdanne en enkeltmandsvirksomhed til et ApS. Det kan man gøre via det, der kaldes skattefri virksomhedsomdannelse.

Det betyder, at du indskyder din enkeltmandsvirksomhed i et nystiftet ApS. Når du gør det udskydes den beskatning, som nævntes ovenstående i forbindelse med lukning af enkeltmandsvirksomhed i forbindelse med oprettelse af IVS. Beskatningen kommer så først i spil, når dit ApS en gang lukkes eller sælges. Ved skattefri virksomhedsomdannelse skal du benytte en advokat eller revisor.